Vreemde titel voor een fotoblog misschien, maar het beschrijft het beste wat ik voel na dit weekend. Elke fotograaf hoopt op een beetje exposure, dat is niet aleen goed voor je naamsbekendheid, maar ook voor je zelfvertrouwen. Je maakt niet alleen foto’s voor jezelf. Ik vind het altijd fijn als mijn foto’s worden gewaardeerd, daar doe je het voor. Een foto of een serie foto’s, moet iets doen met mensen. Als dat lukt dan is dat een bevestiging en geeft dat energie om door te gaan op de ingeslagen weg.

Ik ben niet van de borstklopperij, mensen die me kennen zullen waarschijnlijk zeggen dat ik eerder bescheiden en realistisch ben. Dat klopt en dat vind ik fijn, maar als ondernemer én als fotograaf moet je soms buiten je kaders treden. Niet alleen omdat er anders geen klanten komen, maar ook omdat je werk, je foto’s, beter moeten worden. Ik ben zelden tevreden met mijn foto’s, altijd kan het beter, anders, mooier, sprekender, noem maar op. Maar dat is goed, die pijn hoort bij het proces, de wetenschap dat je zo goed bent als je laatste werk (niet altijd waar) en de overtuiging dat je nooit bent uitgeleerd.

Een fotoproject over mannen met baarden. Geen dieper doel dan het oefenen van korte shoots. Proberen een concept neer te zetten en dit een jaar lang vol te houden. Geen idee wat dit brengt en wat er dan op mijn weg komt. Moet alles een scherp doel hebben? Niet altijd, er moet ruimte zijn voor groei en ontwikkeling. Er mogen dingen ontstaan. Dit project heeft me al veel gebracht, ik leerde dat het gesprek en de ontmoeting bij mij past, dat dit leidt tot betere foto’s en dat ik in staat ben om ook in beperkte tijd zo nu en dan een mooi resultaat neer te zetten. Ik heb mooie en interessante mannen met baarden ontmoet, ieder met zijn eigen verhaal.

En dan een artikeltje op marrenijs.nl, want de baardmannen droogden een beetje op. En vervolgens een telefoontje van de LC. Of ze wat aandacht mogen schenken aan dit project. Leuk gesprek gehad met Wietske Koen, foto’s uitgezocht. Later nog een paar foto’s opgestuurd en dan afwachten wat voor artikel het wordt. Misschien een halve pagina, hopen op de kick van een hele pagina. Niet durven dromen van een spread, maar afgelopen vrijdag was het dan toch waarheid:

Elke baard heeft zijn verhaal
Artikel in de Leeuwarder Courant van 23 mei 2014

Twee pagina’s in de Leeuwarder Courant, fraaie foto van Niels Westra er bij en zo begon mijn weekend. Ik zal niet alle reacties herhalen, maar het waren er vele. Trots en dankbaar. Trots dat ik daar toch maar ff sta, twee pagina’s breed, dat mag toch voor 1 keertje? Trots op al die fantastische baardmannen die dit mogelijk maakten, zij lieten iets van zichzelf zien, ik leg alleen maar vast. Maar bovenal dankbaar dat ik dit mee mag maken, dankbaar dat ik een dochter heb die mij om de hals vliegt toen ze het zag en een zoon die op zijn eigen manier dit laat blijken, dankbaar voor alle lieve reacties van jullie en dankbaar dat mijn foto’s toch de moeite waard zijn.

Of gaat het toch om de baard?

Gepubliceerd door Arie Bruinsma

Gepassioneerd fotograaf van mensen en producten. Houdt van interactie en samenwerking.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.