de alvestedetocht

juich mee/moedig aan:
Geld inzamelen | Doneeractie.nl

It giet oan! 

Gesicht fan Fryslân gaat langs de elf Friese steden

Het gaat fotograaf Arie Bruinsma niet lukken om zelf de Elfstedentocht te schaatsen. Daarom doet hij de elf Friese steden op geheel eigen wijze aan.

In maart van dit jaar zijn Arie en zijn vrouw Cynthia begonnen met het project Gesicht fan Fryslân (Gezicht van Friesland). Al jaren staan Friezen bekend als de meest gelukkige mensen van het land. Toch is de welvaart in deze provincie relatief laag. Arie en Cynthia onderzoeken wat het gevoel van geluk zo sterk maakt, door bekende en minder bekende Friezen te portretteren en te luisteren naar hun verhalen.

Op deze manier willen Arie en Cynthia niet alleen aandacht vragen voor dit interessante thema, ook wel de Friese paradox genoemd. Ook laat het Friese stel zien dat ze terug zijn als fotograaf en verhalenverteller, ondanks de zware herseninfarct waar Arie drie jaar geleden door getroffen werd.

De finale van het project Gesicht fan Fryslân wordt gedaan in de vorm van een echte Elfstedentocht. Van 1 tot en met 11 november reist Arie langs alle elf Friese steden om in elke stad drie deelnemers aan het project te fotograferen. Met deze Elfstedentocht maakt hij de rij van 111 portretten compleet.

Nadat alle portretten gemaakt zijn, is het tijd voor het schrijven van de verhalen over alle deelnemers. In het voorjaar van 2022 worden de verhalen en portretten gebundeld in een prachtig mooi boek. Tussen de gezichten zitten bekende Friezen als Foppe de Haan, Wiebe Wieling, Nynke Laverman en Elske DeWall. Maar ook veel minder bekende Friezen komen aan het woord. Flip van Doorn, auteur van het boek De Friezen, schrijft het voorwoord. 

Van de opbrengst van het boek gaat 11% naar het Foppe Fonds en 11% naar KiKa. De Klup fan 111, een groep mensen die zich betrokken voelt bij dit project, maakt de eerste druk van 1111 exemplaren mogelijk. 

Dit is de route:

1-11 Leeuwarden

2-11 Sneek

3-11 IJlst

4-11 Sloten

5-11 Stavoren

6-11 Hindelopen, met een uitstapje nar it Heidenskip

7-11 Workum

8-11 Bolsward

9-11 Harlingen

10-11 Franeker

11-11 Dokkum en de finish aan de Bonkevaart in Leeuwarden, (tussen 16:00 en 16:30 uur.)

De virtuele stempelkaart:

Voor meer informatie over deze tocht kunt u contact opnemen met Arie Bruinsma, tel: 06-53814666 of arie@vuurvinders.nl